Údržba a opravy pohonov brán: Kompletný sprievodca

Pohony brán sú kľúčovým prvkom v automatizácii domácich a priemyselných brán. Správna údržba a opravy týchto zariadení sú zásadné pre ich dlhú životnosť a spoľahlivú prevádzku. V tomto článku sa podrobne zameriame na dôležité aspekty údržby a opráv pohonov brán, vrátane pravidelného čistenia, mazania, kontroly komponentov, a riešenie bežných problémov. Navyše vám poradíme, kedy je vhodné privolať profesionála, ktorý vám pomôže s náročnejšími opravami.

udrzba-a-servis-pohonu-brany

Pravidelná údržba pohonov brán: Čo by ste mali robiť

Pohony brán, či už ide o motory na brány alebo o komplexnejšie pohony brán, vyžadujú pravidelnú a starostlivú údržbu, aby zostali v špičkovej kondícii. Zanedbanie údržby môže viesť k závažným poruchám, ktoré môžu vyžadovať nákladné opravy alebo dokonca kompletnú výmenu pohonu.

1. Čistenie pohonov brán

Čistenie je prvým a základným krokom v údržbe akéhokoľvek pohonu brány. Pravidelne odstraňujte nečistoty a prach z povrchu motora a jeho okolia. Okrem toho venujte zvláštnu pozornosť čisteniu senzorov a fotobuniek, ktoré sú často vystavené prachu a nečistotám. Tieto nečistoty môžu viesť k nesprávnej funkcii senzorov, čo môže spôsobiť, že sa brána nebude správne otvárať alebo zatvárať. Používajte mäkkú handričku a mierne vlhkú špongiu, aby ste predišli poškodeniu citlivých častí pohonu, a nikdy nepoužívajte agresívne chemikálie, ktoré by mohli poškodiť povrchové úpravy zariadenia.

2. Mazanie pohonu brány

Mazanie je ďalším kľúčovým aspektom údržby pohonov brán. Pohyblivé časti, ako sú ozubené kolesá, ložiská a pánty, by mali byť pravidelne mazané vhodným mazivom, ktoré je určené pre daný typ pohonu. Správne mazanie nielenže predlžuje životnosť pohonu, ale tiež zaisťuje hladkú, tichú a efektívnu prevádzku brány. Pri mazaní je dôležité použiť odporúčané mazivo a zaistiť, že je aplikované v správnom množstve, pretože prebytočné mazivo môže priťahovať prach a nečistoty, čo by mohlo spôsobiť problémy v budúcnosti. Nezabudnite tiež skontrolovať, či nie je niektoré z ložísk alebo ozubených kolies nadmerne opotrebované, čo by mohlo vyžadovať ich výmenu.

Ďalšie tipy pre dlhú životnosť pohonov brán

Dodržiavanie niekoľkých jednoduchých zásad môže výrazne predĺžiť životnosť pohonov brán a zaistiť ich spoľahlivú prevádzku. Nižšie uvádzame konkrétne tipy, ktoré vám pomôžu starať sa o váš pohon brány.

Nepreťažujte bránu: Vyhnite sa otváraniu/zatváraniu brány za extrémnych poveternostných podmienok.
Použite prepäťovú ochranu: Inštalujte prepäťovú ochranu, najmä v búrlivých oblastiach.
Kontrolujte napnutie reťaze/pásu: Pravidelne overujte napnutie reťaze alebo pásu a upravte ho podľa potreby.
Zaistite ventiláciu motora: Uistite sa, že motor má dostatok priestoru na chladenie.
Opatrne pri ručnom pohybe brány: Pri manuálnom pohybe brány najskôr odpojte pohon.
Čistite okolie dráhy brány: Pravidelne odstraňujte nečistoty z dráhy a jej okolia.

servis-motor-na-branu

Identifikácia a riešenie bežných problémov s pohonmi brán

Aj napriek starostlivej údržbe sa môžu pri pohonoch brán občas vyskytnúť problémy. Niektoré z nich môžete vyriešiť sami, iné však vyžadujú zásah profesionála. Nižšie uvádzame najčastejšie problémy a tipy, ako ich riešiť.

Motor na bránu nefunguje správne

Ak sa motor na bránu nespúšťa alebo funguje nepravidelne, prvým krokom je skontrolovať napájanie. Uistite sa, že je pohon správne pripojený k elektrickej sieti, a overte, že nie je problém s poistkami alebo ističom. Ak je napájanie v poriadku, môže byť problém v samotnom motore. Skúste resetovať systém, čo môže niekedy problém vyriešiť. V prípade, že resetovanie nepomôže, môže ísť o vážnejšiu závadu, napríklad o spálenú cievku motora alebo poruchu riadiacej jednotky. V tomto prípade je najlepšou voľbou zavolať odborníka, ktorý má skúsenosti s opravami motorov na brány.

Brána sa pohybuje pomaly alebo nepravidelne

Pomalý alebo nepravidelný pohyb brány môže signalizovať niekoľko rôznych problémov. Prvým krokom by malo byť skontrolovať mazanie všetkých pohyblivých častí. Pokiaľ je mazanie nedostatočné alebo úplne chýba, môžu sa komponenty brány pohybovať s väčším trením, čo spôsobuje pomalší a nepravidelný pohyb. Ak mazanie nevyrieši problém, môže byť príčinou opotrebovania mechanických častí, ako sú ložiská, ozubené kolesá alebo vodiace profily. V niektorých prípadoch môže byť problém spôsobený aj nerovnomerným opotrebovaním jednotlivých častí brány, čo môže viesť k potrebe výmeny niektorých komponentov.

Brána nereaguje na diaľkové ovládanie

Ak vaša brána nereaguje na diaľkové ovládanie, najskôr skontrolujte batérie v ovládači. Staré alebo vybité batérie sú najčastejšou príčinou tohto problému. Ak sú batérie v poriadku, môže byť problém v signále medzi ovládačom a prijímačom. Prekážky ako steny, kovové predmety alebo dokonca veľké stromy môžu ovplyvniť dosah a kvalitu signálu. Ak ste vylúčili všetky možné prekážky a problém stále pretrváva, môže byť potrebné preprogramovať ovládač alebo vykonať opravu prijímača. V niektorých prípadoch môže byť tiež potrebné aktualizovať firmware pohonu, aby bola zaistená kompatibilita s novšími modelmi diaľkových ovládačov.

Ovládač pre brány

Potrebujete nový ovládač pre bránu?

Pokiaľ váš súčasný ovládač prestal fungovať, alebo potrebujete náhradný, pozrite sa na našu širokú ponuku ovládačov pre brány. Ponúkame kvalitné a kompatibilné ovládače, ktoré zabezpečia spoľahlivú prevádzku vašej brány.

Prehliadnite si našu ponuku ovládačov →

Kedy zavolať profesionála?

Niektoré problémy s pohonmi brán môžu byť príliš zložité alebo nebezpečné na to, aby ste ich riešili sami. Pokiaľ si nie ste istí, ako postupovať, alebo ak základné kroky údržby a opravy nevedú k výsledkom, je najlepšie zavolať profesionála. Špecialisti na motory na brány majú potrebné znalosti, skúsenosti a vybavenie na to, aby diagnostikovali a opravili aj zložité problémy, ktoré by mohli ohroziť funkčnosť celej brány.

Profesionálna kontrola a údržba pohonov by mala byť vykonávaná aspoň raz ročne. Počas tejto kontroly technik preverí všetky kľúčové komponenty, vykoná potrebné merania av prípade potreby vykoná preventívne opravy, ktoré zabránia väčším problémom v budúcnosti. Pravidelné kontroly tiež zaisťujú, že pohon spĺňa všetky bezpečnostné normy a predpisy, čo je dôležité pre bezpečnosť užívateľov.

 

Pokiaľ máte pocit, že váš pohon potrebuje odborný zásah, alebo uvažujete o jeho výmene, neváhajte nás kontaktovať. Ponúkame komplexné služby, od servisu a opráv až po dodávku nových pohonov na brány. Naši špecialisti vám radi pomôžu s výberom ideálneho riešenia, ktoré zaistia spoľahlivú prevádzku vašej brány na mnoho rokov dopredu.